SUPERPRZEPIS

Moje królewski pierożki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Moje królewski pierożki

Pierożki mięsne na wypasie :)

Składniki:

Moje królewski pierożki

 

 

  • Ciasto :
  • dwie szklanki mąki
  • jajko
  • woda ciepła pół szklanki około

 

  • Na omastę :
  • 1/2 cebuli białej
  • dwa plastry bekonu bądź boczku

Sposób przygotowania:

Moje królewski pierożki
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy lekko posolone na patelni na smalcu lub oleju ( wedle uznania ).Na samym końcu smażymy wątróbkę.Mięso podsmażone przekładamy do garnka , zalewamy wodą , dodajemy przyprawy i obrane warzywa.Gotujemy do miękkości , a na końcu gotowania dodajemy podsmażoną wątróbkę i gotujemy jeszcze przez chwilę.Następnie bierzemy bułkę i zamaczamy ją w wywarze i odkładamy na bok.W maszynce do mielenia mięsa mielimy mięso razem z warzywami i wywarem ( najlepiej przekładać chochlą powolutku ) oraz razem z namoczoną bułką.Po zmieleniu mięsa dodajemy do farszu odrobinę gałki muszkatołowej , wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy następnie na patelni na odrobinie oleju aż do odparowania farszu. Ciasto wyrabiamy tak jak zawsze na pierogi.Ja do miski wsypuję mąkę , dodaję jedno jajko i w czasie wyrabiania ciasta wlewam po woli wodę aż do uzyskania odpowiedniej na ciasto konsystencji. Następnie rozwałkowuję ciasto , wycinam szklanką placki i faszeruję pierożki.Wrzucam na wrzącą osoloną wodę , po wypłynięciu pierożków na wierzch , hartuję je w lodowatej wodzie , aby się nie sklejały i na końcu jak chcę już je podać to podsmażam na patelni.Jako omastę można użyć cebulki z drobno pokrojonym bekonem. Smacznego