nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Moje pierogi ruskie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moje pierwsze ruskie pierogi :)

Moje pierogi ruskie.

Składniki:

Moje pierogi ruskie.

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 niepełna szkl. letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • Farsz :
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 kostka półtustego twarogu
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

 

  • + mąka do podsypywania
  • + 2-3 łyżki oleju i łyżka soli do gotowania

Sposób przygotowania:

Moje pierogi ruskie.
1. Przygotowujemy farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, lekko solimy. Dodajemy do farszu. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. 2. Przygotowujemy ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy do środeczka jajko, Dodajemy sól i olej. Dolewamy wodę, a następnie energicznie całość łączymy nożem. Ciasto porcjami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy. Resztę trzymamy w misce, przykrywamy talerzem, by nie wyschło. Ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczką farsz, po czym składamy na pół i sklejamy brzegi. 3. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy olej. Gotowe pierogi wrzucamy porcjami na wrzątek, po czym gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut od wypłynęcia, zależnie od wielkości pierogów. Wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na sito. Podajemy z cebulką lub śmietaną, można przed podaniem przesmażyć.