Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1132]

Moje serdelki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsze serdelki mojej roboty

Moje serdelki

Składniki:

Moje serdelki

  • 1 kg wieprzowina pokrojona,
  • 250 g słonina,
  • 1/2 kg wołowina chuda,
  • 2 g saletra,
  • 50 g Sól,
  • 1/2 łyżeczki cukier,
  • pieprz,
  • jelita cienkie
  • 2 szkl wody

Sposób przygotowania:

Moje serdelki

Pokrojone mięso wymieszać z saletrą i solą, odstawić na dobę. Następnie mięso i słoninę przekręcić 2 razy przez maszynkę. Dodać przyprawy i około 2 szklanki. Wody. Masę mięsną bardzo dokładnie wyrobić. Napełniać masą jelita i przewiązywać co 10 cm. Serdelki obsuszyć i uwędzić w zimnym dymie. Przed podaniem sparzyć we wrzątku.

Redakcja poleca: