Strona główna Moje śledzie po kaszubsku

Moje śledzie po kaszubsku

Bomika - Przepis na: Moje śledzie po kaszubsku offline

Kucharz
Przepisy: 16
Moje śledzie po kaszubsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Wspaniały smak na codzienne czy świąteczne danie. Przed świętami robię wcześniej i potrawa na Wigilię gotowa.Polecam!


trudność: łatwe
czas:

Moje śledzie po kaszubsku - SKŁADNIKI:

  • Śledzie po kaszubsku
  • Składniki:
  • 0,5 śledzi solonych,
  • 1 kg cebuli,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śliwki suszone wg uznania ale wystarczy 4-5
  • ogórek kiszony 2-3 lub opcja bez
  • pieprz, sol, majeranek,
  • mleko,
  • olej.

Moje śledzie po kaszubsku - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od godziny do całej nocy), kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka Można nie dodawać ogórka ale z dodatkiem ma wyraźniejszy smak Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami - cebula, śledzie, cebula). GOTOWE! - najlepiej zostawić do następnego dnia i potem pozostaje już tylko konsumować .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Moje śledzie po kaszubsku (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-11-12 19:53
Uwielbiam śedzie.Po kaszubsku jadłam wiele razy,ale zawijane jak rolmopsy z cebulką w zalewie pomidorowej.Spróbuję i Twoich.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-11-13 14:25
Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?
Skomentuj
Oceń:
0
Bomika

Bomika
offline

2009-11-13 19:05
Pyza napisał(a):

Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami? Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?

3-4 dni o ile nie wyjedzą Ci z lodówki domownicy:))) Te śledzie w wyparzonym słoiku mogą stać i 2 tygodnie...tylko olej musi zakrywać całość..
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola
offline

2009-11-17 22:09
Kolejna wersja śledzi po kaszubsku i trzeba przyznać ,że bardzo interesująca.Chyba w tym roku na wigilię zmienię moje kaszubskie marynowane z rodzynkami na Twoje solone ze śliwką.
Skomentuj
Oceń:
0
kokolata

kokolata
offline

2009-12-09 12:52
Fajny przepis! Dziś zaczynam robić śledzie w różnych postaciach, wypróbuje i Twój przepis bo opis jest smakowity myślę że i moje będą przepyszne. Tylko czy doczekają w lodówce świąt?
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2010-01-05 17:47
Zrobilam te sledziki na swieta i powiem szczerze,ze zrobily furrore,sa naprawde przepyszne,goraco wszystkim polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Śledź
Śledź w pomidorach z rodzynkami Śledziowa fantazja Śledzie marynowane
Śledzie po kaszubsku Sałatka śledziowa z pomarańczą Sałatka śledziowa z ogórkami małosolnymi
Śledzie w sosie musztardowym Śledzie Dareczka Mielone Eli ze śledziem
Pasta śledziowa do pieczywa Pyszne śledzie Haliny Lasagne z pieczarkami i rybą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane