Strona główna Moje śledzie po kaszubsku

Moje śledzie po kaszubsku

Bomika

Kucharz
Przepisy: 16
Moje śledzie po kaszubsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Wspaniały smak na codzienne czy świąteczne danie. Przed świętami robię wcześniej i potrawa na Wigilię gotowa.Polecam!


trudność: łatwe
czas:

Moje śledzie po kaszubsku - SKŁADNIKI:

  • Śledzie po kaszubsku
  • Składniki:
  • 0,5 śledzi solonych,
  • 1 kg cebuli,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śliwki suszone wg uznania ale wystarczy 4-5
  • ogórek kiszony 2-3 lub opcja bez
  • pieprz, sol, majeranek,
  • mleko,
  • olej.

Moje śledzie po kaszubsku - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od godziny do całej nocy), kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka Można nie dodawać ogórka ale z dodatkiem ma wyraźniejszy smak Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami - cebula, śledzie, cebula). GOTOWE! - najlepiej zostawić do następnego dnia i potem pozostaje już tylko konsumować .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Moje śledzie po kaszubsku (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-11-12 19:53
Uwielbiam śedzie.Po kaszubsku jadłam wiele razy,ale zawijane jak rolmopsy z cebulką w zalewie pomidorowej.Spróbuję i Twoich.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2009-11-13 14:25
Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?
Skomentuj
Oceń:
0
Bomika

Bomika

2009-11-13 19:05
Pyza napisał(a):

Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami? Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?

3-4 dni o ile nie wyjedzą Ci z lodówki domownicy:))) Te śledzie w wyparzonym słoiku mogą stać i 2 tygodnie...tylko olej musi zakrywać całość..
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2009-11-17 22:09
Kolejna wersja śledzi po kaszubsku i trzeba przyznać ,że bardzo interesująca.Chyba w tym roku na wigilię zmienię moje kaszubskie marynowane z rodzynkami na Twoje solone ze śliwką.
Skomentuj
Oceń:
0
kokolata

kokolata

2009-12-09 12:52
Fajny przepis! Dziś zaczynam robić śledzie w różnych postaciach, wypróbuje i Twój przepis bo opis jest smakowity myślę że i moje będą przepyszne. Tylko czy doczekają w lodówce świąt?
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2010-01-05 17:47
Zrobilam te sledziki na swieta i powiem szczerze,ze zrobily furrore,sa naprawde przepyszne,goraco wszystkim polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Śledź
Koreczki śledziowe Śledzie z cebulką Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach
Śledzie z papryką cebulą i ziarnami Śledziowa kopuła Śledzie w zalewie
Śledzie w sosie słodko- kwaśnym Śledzie w śmietanie z ananasem Śledź na ciepło
Sałatka śledziowa Tatar ze śledzia Śledzie z majerankiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane