Strona główna Moje śledzie po kaszubsku

Moje śledzie po kaszubsku

Bomika

Kucharz
Przepisy: 16
Moje śledzie po kaszubsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Wspaniały smak na codzienne czy świąteczne danie. Przed świętami robię wcześniej i potrawa na Wigilię gotowa.Polecam!


trudność: łatwe
czas:

Moje śledzie po kaszubsku - SKŁADNIKI:

  • Śledzie po kaszubsku
  • Składniki:
  • 0,5 śledzi solonych,
  • 1 kg cebuli,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śliwki suszone wg uznania ale wystarczy 4-5
  • ogórek kiszony 2-3 lub opcja bez
  • pieprz, sol, majeranek,
  • mleko,
  • olej.

Moje śledzie po kaszubsku - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od godziny do całej nocy), kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka Można nie dodawać ogórka ale z dodatkiem ma wyraźniejszy smak Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami - cebula, śledzie, cebula). GOTOWE! - najlepiej zostawić do następnego dnia i potem pozostaje już tylko konsumować .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Moje śledzie po kaszubsku (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-11-12 19:53
Uwielbiam śedzie.Po kaszubsku jadłam wiele razy,ale zawijane jak rolmopsy z cebulką w zalewie pomidorowej.Spróbuję i Twoich.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2009-11-13 14:25
Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?
Skomentuj
Oceń:
0
Bomika

Bomika

2009-11-13 19:05
Pyza napisał(a):

Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami? Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?

3-4 dni o ile nie wyjedzą Ci z lodówki domownicy:))) Te śledzie w wyparzonym słoiku mogą stać i 2 tygodnie...tylko olej musi zakrywać całość..
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2009-11-17 22:09
Kolejna wersja śledzi po kaszubsku i trzeba przyznać ,że bardzo interesująca.Chyba w tym roku na wigilię zmienię moje kaszubskie marynowane z rodzynkami na Twoje solone ze śliwką.
Skomentuj
Oceń:
0
kokolata

kokolata

2009-12-09 12:52
Fajny przepis! Dziś zaczynam robić śledzie w różnych postaciach, wypróbuje i Twój przepis bo opis jest smakowity myślę że i moje będą przepyszne. Tylko czy doczekają w lodówce świąt?
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2010-01-05 17:47
Zrobilam te sledziki na swieta i powiem szczerze,ze zrobily furrore,sa naprawde przepyszne,goraco wszystkim polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Śledź
Śledzie z ciecierzycą Filety śledziowe w zalewie Śledziki z pieczoną papryką
Śledziowa z ketchupem Tatar ze śledzia wg Zub3ra Sałatka śledziowa z groszkiem i jajkiem
Sałatka śledziowa z koperkiem Pasta śledziowa Eli do kanapek Śledzie w musztardzie
Ziemniaki z śledziową czapeczką Śledź w sosie śmietanowo-pomarańczowym Śledzie po szwedzku

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane