Strona główna Moje śledzie po kaszubsku

Moje śledzie po kaszubsku

Bomika

Kucharz
Przepisy: 16
Moje śledzie po kaszubsku
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Wspaniały smak na codzienne czy świąteczne danie. Przed świętami robię wcześniej i potrawa na Wigilię gotowa.Polecam!


trudność: łatwe
czas:

Moje śledzie po kaszubsku - SKŁADNIKI:

  • Śledzie po kaszubsku
  • Składniki:
  • 0,5 śledzi solonych,
  • 1 kg cebuli,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śliwki suszone wg uznania ale wystarczy 4-5
  • ogórek kiszony 2-3 lub opcja bez
  • pieprz, sol, majeranek,
  • mleko,
  • olej.

Moje śledzie po kaszubsku - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od godziny do całej nocy), kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka Można nie dodawać ogórka ale z dodatkiem ma wyraźniejszy smak Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami - cebula, śledzie, cebula). GOTOWE! - najlepiej zostawić do następnego dnia i potem pozostaje już tylko konsumować .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Moje śledzie po kaszubsku (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-11-12 19:53
Uwielbiam śedzie.Po kaszubsku jadłam wiele razy,ale zawijane jak rolmopsy z cebulką w zalewie pomidorowej.Spróbuję i Twoich.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2009-11-13 14:25
Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?
Skomentuj
Oceń:
0
Bomika

Bomika

2009-11-13 19:05
Pyza napisał(a):

Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami? Bomika, a ile wcześniej robisz takie śledzie przed Świętami?

3-4 dni o ile nie wyjedzą Ci z lodówki domownicy:))) Te śledzie w wyparzonym słoiku mogą stać i 2 tygodnie...tylko olej musi zakrywać całość..
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2009-11-17 22:09
Kolejna wersja śledzi po kaszubsku i trzeba przyznać ,że bardzo interesująca.Chyba w tym roku na wigilię zmienię moje kaszubskie marynowane z rodzynkami na Twoje solone ze śliwką.
Skomentuj
Oceń:
0
kokolata

kokolata

2009-12-09 12:52
Fajny przepis! Dziś zaczynam robić śledzie w różnych postaciach, wypróbuje i Twój przepis bo opis jest smakowity myślę że i moje będą przepyszne. Tylko czy doczekają w lodówce świąt?
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2010-01-05 17:47
Zrobilam te sledziki na swieta i powiem szczerze,ze zrobily furrore,sa naprawde przepyszne,goraco wszystkim polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Śledź
Śledzie w oleju Śledzie w marynacie z warzywami Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki
Szuba czyli kresowa sałatka śledziowa Ziemniaczana sałatka ze śledziami Śledziowa sałatka z pieczonym burakiem
Śledzie z buraczkiem Śledzie w zalewie octowej z ogórkiem i cebulą Śledź po grecku
Śledzik na ostro Piernikowy śledź marynowany z pomarańczą Śledź w oleju z cebulką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane