Bomika

Bomika

Kucharz
[Przepisów: 16]

Moje śledzie po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wspaniały smak na codzienne czy świąteczne danie. Przed świętami robię wcześniej i potrawa na Wigilię gotowa.Polecam!

Moje śledzie po kaszubsku

Składniki:

Moje śledzie po kaszubsku

  • Śledzie po kaszubsku
  • Składniki:
  • 0,5 śledzi solonych,
  • 1 kg cebuli,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śliwki suszone wg uznania ale wystarczy 4-5
  • ogórek kiszony 2-3 lub opcja bez
  • pieprz, sol, majeranek,
  • mleko,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Moje śledzie po kaszubsku

Śledzie moczymy w mleku (w zależności jak bardzo są słone od godziny do całej nocy), kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka Można nie dodawać ogórka ale z dodatkiem ma wyraźniejszy smak Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Całość wrzucamy do słoików warstwami - cebula, śledzie, cebula). GOTOWE! - najlepiej zostawić do następnego dnia i potem pozostaje już tylko konsumować .