Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe

Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe

 

  • 17,5 dag mąki
  • 17,5 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 17 dag margaryny
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka cukru
  • 4 duże gruszki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe
Jajka wraz z cukrem utrzeć na jednolitą masę, następnie ciągle ucierając dodać kawałki margaryny i dobrze utrzeć. Na koniec dodać mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą, gładką masę. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, pokroić w półplasterki i układać obok siebie na cieście, lekko dociskając. Wierzch posypać łyżką cukru i wiórkami masła. Ciasto piec w temp. 180 st przez 40 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe
Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe
Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe
Moje ulubione ciasto imbirowo-gruszkowe

Tagi:

jajko jajka