mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moje ulubione leczo z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leczo jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację.

Moje ulubione leczo z cukinią

Składniki:

Moje ulubione leczo z cukinią

 

  • 6 małych cukinii
  • 550 g kiełbasy zwyczajnej
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • mała natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Moje ulubione leczo z cukinią
Na początku kroimy w drobną kostkę kiełbasę i wkładamy do garnka. Zalewamy kiełbasę olejem. Lekko podsmażamy.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i białą i smażymy razem z kiełbasą do momentu zarumienienia się cebuli.
Następnie dodajemy: starkowaną na tarce marchewkę, pokrojone w kostkę ogórki, paprykę oraz pokrojoną w pół talarki cukinię.
Wszystkie składniki razem gotujemy przez 10 minut.
Do powstałej mieszanki dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy
Na koniec doprawiamy nasze leczo do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będą mięciutkie. Przed samym zdjęciem z ognia dorzucamy do leczo drobno posiekaną natkę pietruszki.
Gdy leczo będzie zbyt gęste rozrzedzamy je wodą.
Smacznego.