Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Maślaki w wielu odsłonach

Moje ulubione maślaki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ten smak znam od dziecka, przepis według pomysłu mojego taty sprzed 20 lat!

Moje ulubione maślaki w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje ulubione maślaki w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Moje ulubione maślaki w śmietanie
Małe maślaki oczyszczamy z trawy i innych zanieczyszczeń, natomiast z wiekszych ściągamy skórkę z kapelusza. Małe maślaki kroimy na pół lub na krzyż, te większe kroimy w kilka mniejszych kawałków. W garnku nastawiamy wodę z dodatkiem 3/4 łyżeczki soli, a kiedy zacznie wrzeć wrzucamy pokrojone maslaki i na wolnym ogniu gotujemy je 10 minut, odcedzamy i przekładamy na patelnie, gdzie wlewamy śmietankę i dodajemy nieco soli i pieprzu. Całość przesmażamy do czasu aż śmietanka nieco zgęstnieje - podajemy na gorąco z chlebem lub jako dodatek do makaronu lub ziemniaków,.
Moje ulubione maślaki w śmietanie
Małe maślaki oczyszczamy z trawy i innych zanieczyszczeń,
Moje ulubione maślaki w śmietanie
Małe maślaki kroimy na pół lub na krzyż .
Moje ulubione maślaki w śmietanie
Całość przesmażamy do czasu aż śmietanka nieco zgęstnieje
Moje ulubione maślaki w śmietanie
Całość przesmażamy do czasu aż śmietanka nieco zgęstnieje