Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Mokre ciasto kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne mokre ciasto o bogatym smaku kakao

Mokre ciasto kakaowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mokre ciasto kakaowe

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody,
  • cukier pomarańczowy,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • aromat waniliowy,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 3/4szklanki oleju
  • 2-3 jabłka

 

Sposób przygotowania:

Mokre ciasto kakaowe
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej suche składniki- cukier, sodę kakao, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugą miskę wlewamy olej, ocet, gorącą wodę i wsypujemy kawę rozpuszczalną , dokładnie mieszamy i wlewamy do suchych składników. Mieszamy intensywnie, żeby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy aromat waniliowy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy przygotowane ciasto do blaszki. Jabłka obieramy , oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w pół księżyce, następnie układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C.
Mokre ciasto kakaowe
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę
Mokre ciasto kakaowe
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika dekorujemy na wierzchu jabłkami