bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Moravsky vrebec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moravsky vrebec czyli morawski wróbel to pyszny gulasz rodem z Moraw.

Moravsky vrebec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moravsky vrebec

 

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Moravsky vrebec
Mięso pokroić w dużą kostkę, cebulę poszatkować. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać smalec, podsmażyć cebulę, dodać mięso, zmiażdżony czosnek, kminek, sól i pieprz. Krótko smażyć ze wszystkich stron. Następnie wlać trochę wody i włożyć naczynie do piekarnika. Jeśli się naczynie na którym smażyliśmy nie nadaje to przełożyć do brytfanki, gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200°C do miękkości, co jakiś czas przewracając i podlewając wodą. Po upieczeniu wyjąć mięso, dodać do sosu trochę mąki i zagotować. Podawać z chlebem, knedlami albo ziemniakami, w towarzystwie kapusty smażonej np z grzybami.
Moravsky vrebec
Pieczone w piekarniku kawałki łopatki jako gulasz
Moravsky vrebec
Gulasz z Moraw z dodatkiem ziemniaków i kapusty