Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Morelowa watrobka z indyka.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne danie , ktore wbrew pozorom wcale nie jest za slodkie .

Morelowa watrobka z indyka.

Składniki:

Morelowa watrobka z indyka.

 

  • 0,5 kg watrobek z indyka
  • 2 duze cebule
  • 1 srednia puszka /420g/ polowek moreli w syropie
  • 2 lyzeczki bialego Balsamico
  • maka do obtoczenia watrobki / ok pol szkl /
  • pieprz , chilli, sol
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Morelowa watrobka z indyka.
Watrobki oczyscic z zylek, pokroic na mniejsze kawalki umyc i osuszyc. Cebule obrac i pokroic w polplasterki. Morele odsaczyc z syropu zachowujac syrop do sosu. Podsmazyc cebule doprawiajac do smaku sola. Cebula nie powinna byc spieczona tylko uduszona / najlepiej pod przykrywka , od czasu do czasu mieszajac /. Cebule zestawic z ognia . Wymieszac make z pieprzem i ok 1/3 lyzeczki chilli i obtoczyc w niej dokladnie kazdy kawalek watrobki. Watrobke smazyc na oleju obracajac zeby podsmazyla sie z kazdej strony na zlotawy kolor. Ogien nie powinien byc za duzy gdyz wtedy na zewnatrz sie spiecze a w srodku bedzie jeszcze krwista. Pod koniec smazenia posypac sola , przemieszac i przelozyc do cieplej cebulki. Patelnie po watrobce postawic ponownie na ogien , wlac 2 lyzeczki Balsamico , syrop z moreli i mieszajac drewniana lyzka gotowac ok 2 min. Do powstalego sosiku dodac morele , przemieszac, dodac watrobke i jeszcze chwile trzymac na ogniu - zeby owoce sie dobrze podgrzaly. Na talerze wylozyc najpierw cebulke pozniej kawalki watrobki , polac sosem i oblozyc morelami. Ja podalam danie z puree wymieszanym z prazona cebulka.