Joanna Wójcik

Joanna Wójcik

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Morszczuk po szwedzku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna rybka, na świąteczny stół lub na postny, pyszny obiadek, idealna nawet po kilku dniach.Nie wymaga wiele pracy.Smaczna i zdrowa, polecam z czystym sumieniem.

Morszczuk po szwedzku

Składniki:

Morszczuk po szwedzku

 

  • bułka tarta, 2 jajka, olej , szklanka bulion, 1 mały słoiczek koncentrat pomidorowy, słoiczek

 

 

Sposób przygotowania:

Morszczuk po szwedzku
Filet rybne myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, przyprawiamy przyprawa do ryb oraz trochę pieprzem,kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy olej, morszczuka panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju. Gotową rybę przekładamy na talerz,żeby trochę przestygła. Między czasie w głębokiej patelni lub woku podsmażamy cebulkę i starta na grubych oczkach marchew, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, czekamy ok. 10 min, aż składniki się połączą, przykrywamy pokrywką w celu duszenia, pod koniec dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę oraz grzybki marynowane też pokrojone, zalewamy bulionem i dusimy, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku, posypujemy pietruszką i dusimy wszystko, około 15 min. W naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwą ryby i zalewy, kończąc zalewą, najlepsza do spożycia w kolejny dzień.