Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Morszczuk w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Morszczuk w zalewie octowej- pyszna rybka w słodko- kwaśnej zalewie. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Morszczuk w zalewie octowej

Składniki:

Morszczuk w zalewie octowej

 

Zalewa:

Sposób przygotowania:

Morszczuk w zalewie octowej
1. Mrożone filety rybne rozmrażam. Płuczę, a następnie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy płat kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam solą. 

2. Filety z morszczuka maczam w rozkłóconym jajkach i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę na rumiano z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem. 

3. Zalewa: Do garnka wlewam wodę oraz ocet. Dodaję cukier, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przyprawy. Gotuję zalewę około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia. 

4. Ryby przekładam do dużego słoja. Zalewam ziemną zalewą. Zakręcam i odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. Podaję z pieczywem.