gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Mortadela w panierce wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przygotowaną mortadelę podaję z ziemniakami i surówką na obiad jako danie główne. Polecam - szybko i smacznie.

Mortadela w panierce wg Gosi

Składniki:

Mortadela w panierce wg Gosi

 

Sposób przygotowania:

Mortadela w panierce wg Gosi

ETAP 1:

Mortadela w panierce wg Gosi
Mortadelę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm

Mortadelę z papryką kroimy w grubsze plastry.

ETAP 2:

Mortadela w panierce wg Gosi
Do jajek dodajemy mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy widelcem.

Jajka wbijamy do wysokiego pojemnika, dodajemy obie mąki oraz sól, pieprz, pieprz ziołowy i przyprawę Kucharek do smaku. Następnie mieszamy - ubijamy widelcem.

ETAP 3:

Mortadela w panierce wg Gosi
Mase wylewamy na talerz i maczamy w niej plastry mortadeli.

Masę wylewamy do głębokiego talerza. plastry mortadeli maczamy w masie z obu stron.

ETAP 4:

Mortadela w panierce wg Gosi
Na rozgrzany tłuszcz wkładamy mortadele w panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.