Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mortadela z pieczarkami inaczej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka "

Mortadela z pieczarkami inaczej

Składniki:

Mortadela z pieczarkami inaczej

 

  • 2 grubsze plastry szerokiej mortadeli
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki utartego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta chilii
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Mortadela z pieczarkami inaczej

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano razem z cebulą krojoną w piórka na 2 łyżkach oleju.


Wymieszać przyprawy ( czosnek, paprykę mieloną, imbir, chilii, miód szczyptę soli z łyżka ) oleju.


Mortadelę natrzeć przyprawami i podsmażyć na rumiano z obu stron na łyżce oleju i maśle .W trakcie smażenia z plastrów mortadeli  robią się z niej miseczki.


Wypełniać miseczki usmażonymi pieczarkami.



Podawać z ziemniaczkami puree



* Można użyć również gotowej mieszanki przyprawy do żeberek Prymat ( 2 płaskie łyżeczki)



** Proponowała bym kupować dobrej jakości mortadelę ( są bardzo smaczne włoskie)- kiedyś kiedy pierwszy raz robiłam to danie wyboru mortadeli nie było była jedna i nazywała się martadela .Teraz można już powybrzydzać :)