Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Moskalik w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodko- kwaśne moskaliki w śmietanie

Moskalik w śmietanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moskalik w śmietanie

 

  • 1 kg moskalików
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 średnie czerwone cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 litra śmietany 12 %
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • cukier

Sposób przygotowania:

Moskalik w śmietanie
Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, drobno siekamy, Śmietanę doprawiamy do smaku octem winnym, cukrem, solą i pieprzem. Warstwę moskalików układamy w szerokim naczyniu o wysokości kilku centymetrów, polewamy doprawioną śmietaną, posypujemy posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Układamy kolejną warstwę śledzi, którą również zalewamy śmietaną i posypujemy szczypiorkiem oraz cebulą, Podajemy schłodzone. Śledzie możemy także polać śmietaną i posypać cebulą oraz szczypiorkiem bezpośrednio na talerzykach.
Moskalik w śmietanie
Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, drobno siekamy
Moskalik w śmietanie
Śmietanę doprawiamy do smaku octem winnym, cukrem, solą i pieprzem. Warstwę moskalików układamy w szerokim naczyniu o wysokości kilku centymetrów, polewamy doprawioną śmietaną