IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Moskole

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przywędrowały na Podhale w czasie I wojny świat. wraz z rosyjskimi jeńcami.Podawane są jako danie regionalne w podhalańskich restauracjach.

Moskole

Składniki:

Moskole

 

Sposób przygotowania:

Moskole
Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.
Pieczemy na skraju gorącej blachy.
Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.