Mrożenie grzybów

Pyza - autor porady Mrożenie grzybów offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
  •  
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Mrożenie grzybów
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Mrożenie jest szybkim i skutecznym sposobem przechowywania grzybów, szczególnie gdy mamy dużą zamrażarkę.


Nadają się do tego celu przede wszystkim grzyby o zwięzłym miąższu czyli podgrzybki, prawdziwki, kurki, ale też inne. Musimy je jednak starannie przygotować.

Takie grzyby jak np.prawdziwki, podgrzybki, kanie możemy mrozić surowe, w całości. Muszą być świeże, zdrowe i jędrne. Oczyszczamy je starannie, tak jak do suszenia, układamy pojedynczo na tacce i zamrażamy a następnie nakładamy porcje do woreczków lub pojemników, dokładnie zamykamy i gotowe.

Jeśli chcemy zamrozić kurki lub rydze, musimy je wcześniej obgotować bo inaczej będą po rozmrożeniu wiórowate i gorzkie!

Można też mrozić grzyby częściowo przygotowane do potraw np. posiekane i przesmażone na niewielkiej ilości tłuszczu albo zwyczajnie ugotowane i dobrze osączone. Grzyby można też ugotować i zmielić [np.żółciaka siarkowego] i mieć przygotowane porcje na farsz do pierogów albo pasztet. Tak przygotowane grzyby smakują jak świeże.

Surowych, mrożonych grzybów nie należy całkowicie rozmrażać przed przyrządzaniem. Po chwili od wyjęcia z zamrażarki można już je kroić i np.smażyć [odtajają na patelni, nie tracąc konsystencji ani barwy].

Ważne jest aby mrozić grzyby w porcjach - tak do jednorazowego użycia. Jeden z kolegów poradził mi aby całe, mrożone borowiki rozmrażać zalewając je na kilka godzin mlekiem. Ponoć smakują i wyglądają jak przyniesione przed chwilą z lasu.

Komentarze do Mrożenie grzybów  
Gość

anka
gość

2010-09-23 13:52
skoro mrozi sie surowe nieumyte grzyby ,to jak mozna pozniej wrzucic je na patelnie,bez mycie,nie rozumiem tej kwesti
Skomentuj
Oceń:
-1
elzbietka_st

elzbietka_st
offline

2013-10-05 13:02
napisał(a):

skoro mrozi sie surowe nieumyte grzyby ,to jak mozna pozniej wrzucic je na patelnie,bez mycie,nie rozumiem tej kwesti

"Oczyszczamy je starannie, tak jak do suszenia, układamy pojedynczo na tacce...' pisze dokładnie aby grzyby najpierw oczyścić :)
Skomentuj
Oceń:
1
Pyza

Pyza
offline

2013-10-06 11:03
anka, czytaj ze zrozumieniem - czyszczę grzyby bardzo dokładnie i dopiero zamrażam
Skomentuj
Oceń:
1
madzik323

madzik323
offline

2013-10-08 21:57
Świetna rada, nigdy nie mroziłam świeżych grzybów, ale właśnie kładę pierwszą partię do zamrażalnika, jestem ciekawa efektu :)
Skomentuj
Oceń:
1
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane