Mrożenie grzybów

Mrożenie jest szybkim i skutecznym sposobem przechowywania grzybów, szczególnie gdy mamy dużą zamrażarkę.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mrożenie grzybów
Nadają się do tego celu przede wszystkim grzyby o zwięzłym miąższu czyli podgrzybki, prawdziwki, kurki, ale też inne. Musimy je jednak starannie przygotować.

Takie grzyby jak np.prawdziwki, podgrzybki, kanie możemy mrozić surowe, w całości. Muszą być świeże, zdrowe i jędrne. Oczyszczamy je starannie, tak jak do suszenia, układamy pojedynczo na tacce i zamrażamy a następnie nakładamy porcje do woreczków lub pojemników, dokładnie zamykamy i gotowe.

Jeśli chcemy zamrozić kurki lub rydze, musimy je wcześniej obgotować bo inaczej będą po rozmrożeniu wiórowate i gorzkie!

Można też mrozić grzyby częściowo przygotowane do potraw np. posiekane i przesmażone na niewielkiej ilości tłuszczu albo zwyczajnie ugotowane i dobrze osączone. Grzyby można też ugotować i zmielić [np.żółciaka siarkowego] i mieć przygotowane porcje na farsz do pierogów albo pasztet. Tak przygotowane grzyby smakują jak świeże.

Surowych, mrożonych grzybów nie należy całkowicie rozmrażać przed przyrządzaniem. Po chwili od wyjęcia z zamrażarki można już je kroić i np.smażyć [odtajają na patelni, nie tracąc konsystencji ani barwy].

Ważne jest aby mrozić grzyby w porcjach - tak do jednorazowego użycia. Jeden z kolegów poradził mi aby całe, mrożone borowiki rozmrażać zalewając je na kilka godzin mlekiem. Ponoć smakują i wyglądają jak przyniesione przed chwilą z lasu.