Mrożenie grzybów

Pyza - Porady kulinarne: Mrożenie grzybów

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 2
Mrożenie grzybów
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Mrożenie jest szybkim i skutecznym sposobem przechowywania grzybów, szczególnie gdy mamy dużą zamrażarkę.


Nadają się do tego celu przede wszystkim grzyby o zwięzłym miąższu czyli podgrzybki, prawdziwki, kurki, ale też inne. Musimy je jednak starannie przygotować.

Takie grzyby jak np.prawdziwki, podgrzybki, kanie możemy mrozić surowe, w całości. Muszą być świeże, zdrowe i jędrne. Oczyszczamy je starannie, tak jak do suszenia, układamy pojedynczo na tacce i zamrażamy a następnie nakładamy porcje do woreczków lub pojemników, dokładnie zamykamy i gotowe.

Jeśli chcemy zamrozić kurki lub rydze, musimy je wcześniej obgotować bo inaczej będą po rozmrożeniu wiórowate i gorzkie!

Można też mrozić grzyby częściowo przygotowane do potraw np. posiekane i przesmażone na niewielkiej ilości tłuszczu albo zwyczajnie ugotowane i dobrze osączone. Grzyby można też ugotować i zmielić [np.żółciaka siarkowego] i mieć przygotowane porcje na farsz do pierogów albo pasztet. Tak przygotowane grzyby smakują jak świeże.

Surowych, mrożonych grzybów nie należy całkowicie rozmrażać przed przyrządzaniem. Po chwili od wyjęcia z zamrażarki można już je kroić i np.smażyć [odtajają na patelni, nie tracąc konsystencji ani barwy].

Ważne jest aby mrozić grzyby w porcjach - tak do jednorazowego użycia. Jeden z kolegów poradził mi aby całe, mrożone borowiki rozmrażać zalewając je na kilka godzin mlekiem. Ponoć smakują i wyglądają jak przyniesione przed chwilą z lasu.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Mrożenie grzybów  
Gość

anka
gość

2010-09-23 13:52
skoro mrozi sie surowe nieumyte grzyby ,to jak mozna pozniej wrzucic je na patelnie,bez mycie,nie rozumiem tej kwesti
Skomentuj
Oceń:
-1
elzbietka_st

elzbietka_st

2013-10-05 13:02
napisał(a):

skoro mrozi sie surowe nieumyte grzyby ,to jak mozna pozniej wrzucic je na patelnie,bez mycie,nie rozumiem tej kwesti

"Oczyszczamy je starannie, tak jak do suszenia, układamy pojedynczo na tacce...' pisze dokładnie aby grzyby najpierw oczyścić :)
Skomentuj
Oceń:
1
Pyza

Pyza

2013-10-06 11:03
anka, czytaj ze zrozumieniem - czyszczę grzyby bardzo dokładnie i dopiero zamrażam
Skomentuj
Oceń:
1
madzik323

madzik323

2013-10-08 21:57
Świetna rada, nigdy nie mroziłam świeżych grzybów, ale właśnie kładę pierwszą partię do zamrażalnika, jestem ciekawa efektu :)
Skomentuj
Oceń:
1

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane