SUPERPRZEPIS

Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami

  • 2
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami Więcej zdjęć (5)

Wspaniała mrożona tarta pomarańczowa z sosem borówkowym i świeżymi borówkami na deser podczas upalnego lata...

Składniki:

Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami

 

  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • BEZA:
  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • Trochę kwasku cytrynowego

 

  • SOS BORÓWKOWY:
  • 150 g borówek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki

 

 

Sposób przygotowania:

Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami
CIASTO: Mąkę przesiać i wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać zimną margarynę i wodę. Całość posiekać, gdy mamy grudki szybko zagniatamy ciasto i wkładamy w woreczku do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami folii i przekładamy do formy na tartę wysmarowanej olejem. Robimy brzeg, może trochę ciasta wystawać na górę formy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut (powinna mieć złoty kolor).



KREM: Pomarańcze myjemy i z jednej ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy (pestki usuwamy). Do szerokiego rondla wlewamy sok z limonki oraz pomarańczy (250 ml) i dodajemy połowę cukru. Pozostały cukier mieszamy ze skórką pomarańczową i obiema mąkami. Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Sok zagotowujemy i do masy jajecznej dajemy kilka łyżek soku, mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy do gotującego się pozostałego soku ciągle mieszając (można użyć miksera), gotujemy budyń. Zestawiamy z pieca. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do połączenia się składników (roztopienia masła). Krem wykładamy na wystudzona tartę i przykrywamy folią spożywczą. Całość wkładamy do zamrażarki na minimum 12 godzin.



BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca a białka bardzo sztywne. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy i dalej ubijamy. Na papierze do pieczenia rękawem cukierniczym wyciskamy trójkąty złożone z rozetek, trójkątów powinno być tyle ile przewidujemy porcji ciasta( w moim przypadku było 8 porcji) Bezę początkowo pieczemy w temperaturze 140 stopni (15 minut) a potem zmniejszamy temperaturę do 80-90 stopni i suszymy ok. 1 godziny. Wyłączamy piec i zostawiamy bezę aż całkowicie ostygnie (drzwiczki lekko uchylamy). Pilnujemy aby beza zanadto nie zbrązowiała, w razie konieczności zmniejszamy temperaturę.



SOS BORÓWKOWY: Borówki miksujemy wraz z cukrem waniliowym i sokiem z limonki na jednolitą masę. Tartę wyjmujemy z zamrażalnika, wyjmujemy formy i układamy na paterze. Polewamy fantazyjnie sosem kładziemy bezy i całość posypujemy borówkami. SMACZNEGO!
Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami
do miski dajemy mąkę, cukier puder, sól- mieszamy; dodajemy margarynę i wodę-siekamy...
Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami
dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na koło i przekładamy do formy na tartę...
Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami
na wystudzona tartę kładziemy krem i przykrywamy go folią spozywczą, wkładamy do zamrażarki...
Mrożona tarta pomarańczowa z borówkami
Mrożona tarta pomarańczowa z sosem borówkowym w całości...