Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Mrożony deser bezowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Obłędnie słodki deser dla miłośników bezy i lodów jagodowych. Zimny, więc idealny na letnie, upalne dni.

Mrożony deser bezowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mrożony deser bezowy

 

  • BLATY BEZOWE:
  • 3 białka
  • 150g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • KREM JAGODOWY:
  • 1szklanka jagód
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200g śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Mrożony deser bezowy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawanie cukru ustawiając mikser na najwyższe obroty. Cukier wsypywać porcjami, łyżka po łyżce. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na papierze do pieczenia narysować prostokąty o wymiarach 10x23cm i wyłożyć na nie pianę. Można użyć rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Jagody włożyć do garnuszka z cukrem i podsmażać. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z palnika i przestudzić. Jajko i żółtko roztrzepać i dodać do jagód. Wymieszać trzepaczką, wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie gotować. Odłożyć ok 2 łyżek. Zimną śmietankę ubić na sztywno i wmieszać w zimny krem jagodowy. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru. Położyć pierwszy blat na podstawce, wyłożyć połowę kremu, drugi blat bezowy i masę jagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz. Przed podaniem można go wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego!
Mrożony deser bezowy
Piana z białek po dodaniu mąki ziemniaczanej i soku z cytryny powinna być sztywna i lśniąca.
Mrożony deser bezowy
Jagody podsmażyć w garnku z cukrem, aż puszczą dużo soku.
Mrożony deser bezowy
Do usmażonych i przestudzonych jagód dodać roztrzepane jajka.
Mrożony deser bezowy
Ubitą śmietanę kremówkę wmieszać w zimny krem jagodowy.

Tagi:

jajko jajka