Mszyce barwią truskawkowe lody

Lody truskawkowe, oraz inne produkty zawierające truskawki w nazwie, mają rzeszę amatorów. Czy to się zmieni gdy poznają całą prawdę na temat ich składu?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mszyce barwią truskawkowe lody
Skąd się bierze różowy kolor lodów truskawkowych i truskawkowego nadzienia w czekoladach? Większość by odpowedziała: z czerwonych truskawek. Nic bardziej mylnego.

Kolor czerwony to efekt barwnika produkowanego z mszyc żyjących na tropikalnych obszarach Ameyki, m.in. w Meksyku. Koszenila, lub E 120, jest pozyskiwana z odwłoków tych owadów. Mszyce są zanurzane w wodzie i topione, następnie suszone. Zależnie od techniki suszenia, np. w suszarce lub w oparach pary wodnej, uzyskuje się rózne odcienie czerwonego koloru.

Nie powinno to jednak amatorów truskawkowych słodkosci zniechęcać. Stężenie barwnika w żywności jest całkowie bezpieczne dla zdrowia.

Zatem, ktoś ma jeszcze ochote na truskawkowe lody?