Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Muchomory z patelni

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

nie ma nic prostszego niż grzyby prosto z patelni, ale przypominam, że trzeba dobrze się znać na grzybach aby je zbierać!

Muchomory z patelni

Składniki:

Muchomory z patelni

 

  • 10 kapeluszy muchomorów czerwieniejących (Amanita rubescens)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Muchomory z patelni
Kapelusze muchomorów dokładnie oczyścić z resztek ściółki i piasku, opłukać i osuszyć. Większe można pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło, dodać olej. Kłaść grzyby na rozgrzany tłuszcz i smażyć na silnym ogniu aż zaczną się złocić, obrócić i usmażyć z drugiej strony. Pod koniec oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawać z pieczywem albo jako dodatek do mięs. Pycha!

Tagi:

muchomor