misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Muffinki cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, puszyste i bardzo lekkie muffinki o smaku cappuccino. Są doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty,

Muffinki cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki cappuccino

 

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 70 g cappuccino (proszek)
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Muffinki cappuccino
Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Przesiane sypkie składniki tj. mąkę pszenną tortową, szczyptę soli, cappuccino oraz proszek do pieczenia wsypujemy do masy maślano jajecznej na przemian z serkiem homogenizowanym, jogurtem naturalnym oraz mlekiem. Gdy masa stanie się gładka i jednolita napełniamy nią do 3/4 wysokości papilotki.

Muffinki pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut.

Z tej porcji wyszło mi 36 muffinek.
Muffinki cappuccino
Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym.
Muffinki cappuccino
Do masy maślano jajecznej dodajemy na przemian suche i mokre składniki
Muffinki cappuccino
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości
Muffinki cappuccino
Muffinki pieczemy w temp 180 st przez około 25-30 minut