Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muffinki bananowe z kiwi

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Slodki smak wlogotnych, bananowych babeczek, urozmaicony, lekko kwasna kiwi.

Muffinki bananowe z kiwi

Składniki:

Muffinki bananowe z kiwi

 

  • 2 i 1/2 szklanki maki (poj. szklanki 250ml),
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 125g rozpuszczonego masla,
  • 2 srednie jaja,
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 lyzeczki sody,
  • szczypta soli
  • 3 male rozgniecione banany,
  • 2 lyzeczki cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka drobnego cukru (uzylam brazowego),
  • sok z cytryny,
  • kilka kropel esencji waniliowej,
  • 3 owoce kiwi,
  • papilotki.

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowe z kiwi
Najlepiej, aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Jaja dobrze rozklocic, maslo rozpuscic i schlodzic. Make przesiac z proszkiem i soda. W dwóch osobnych naczyniach wymieszac skladniki suche i mokre (poza owocami), najlepiej drewniana lyzka i dosc krotko, tak aby skladniki tylko sie polaczyly. Banany obrac, rozgniesc widelcem i skropic sokiem z cytryny (z umiarem), po czym dodac do ciasta i krotko wymieszac. Kiwi obrac i pokroic w pólplastry, kilkumilimetrowej grubosci. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Papilotki napelniamy do 4/5 wysokosci (ciasto nie rosnie zbyt okazale), w srodek wciskamy pólplasterek kiwi. Wkladamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez ok 20-25 minut w 190-200 stopniach, tak aby wierzch muffinek ladnie nam sie zrumienil. Ostatecznie sprawdzamy patyczkiem (wykalaczka), czy ciasto sie upieklo. Wyciagamy z piekarnika, studzimy. Babeczki sa wilgotne, o wyczuwalnym smaku bananow i delikatnym, lekko kwasnym akcencie kiwi. Mnie z podanych proporcji, wyszlo 27 babeczek. Polecam.