monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekkie pyszniutkie ciasteczka bez tłuszczu, za to mocno nadziane owocami...mmmm pycha w sam raz do kawy lub herbatki:)

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

 

  • 75 g mąki żytniej
  • 75 g mąki pszennej
  • 10 g cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki stevii
  • 250 ml maślanki
  • 50 ml wody gazowanej
  • 10 g kakao
  • 100 g borówek

Sposób przygotowania:

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

ETAP 1:

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami
w miseczce wymieszać dokładnie sypkie składniki

W misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.

ETAP 2:

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami
maslankę wymieszać dokładnie z cukrem i stevią

Do drugiej miski wlać maślankę i wymieszać ją dokładnie z cukrem brzozowym i stevią

ETAP 3:

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami
dodać borówki a potem sypkie składniki i wymieszać

Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki, 30 ml wody i wymieszać szybko ale delikatnie. Podzielić masę na 2 części.

ETAP 4:

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami
do jednej porcji ciasta dodać kakao i szybko wymieszać

Do jednej dodać kakao i resztę wody i szybko wymieszać . Do foremki na muffinki nałożyć łyżeczkę jasnego ciasta, następnie ciemnego.

ETAP 5:

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami
na przemian układać porcje ciemnego i jasnego ciasta

A na górę na przemian tam gdzie był jasne, to ciemne ciasto a tam gdzie ciemne to jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st i piec około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić i wyjąć z foremek. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.