monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Muffinki brownie z kremem morelowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 166
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, niezbyt kaloryczne muffinki brownie z pysznym darem lata czyli morelami. Krem i ciasto przygotowane na bazie ugotowanej ciecierzycy. Do kremu nie trzeba dodawać żelatyny, a i tak ładnie się trzyma na babeczce. Pięknie zapraszam:)

Muffinki brownie z kremem morelowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki brownie z kremem morelowym

 

  • Muffinki:
  • 185 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 20 g otrąb orkiszowych
  • 10 g kakao
  • 100 g jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka wody różanej
  • 20 g ksylitolu
  • Krem:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • Sok z ½ cytryny
  • 330 g moreli
  • 25 g ksylitolu
  • 10 g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Muffinki brownie z kremem morelowym

Muffinki:

Muffinki brownie z kremem morelowym
ugotowaną do miękkości ciecierzycę zmiskować z jogurtem

Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać wodę różaną i znów zmiksować.

ETAP 2:

Muffinki brownie z kremem morelowym
całe jajko zmiksować na jasną masę z cukrem brzozowym

Do miski wsypać kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Jajko utrzeć z ksylitolem na jasny puszysty krem.

ETAP 3:

Muffinki brownie z kremem morelowym
przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki i wstawić do piekarnika

Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.

Krem morelowy:

Muffinki brownie z kremem morelowym
do roztopionego cukru dodac kawałki moreli

Morele umyć, osuszyć. Przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni z nieprzywierającym dnem wysypać ksylitol. Gdy zacznie robić się płynny, dodać cząstki moreli, wymieszać. Smażyć. Dodać sok z cytryny i smażyć aż owce będą miękkie. Zdjąć z ognia, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować.

ETAP 5:

Muffinki brownie z kremem morelowym
składniki kremu zmiskować blenderem na gładko

Partiami dodawać ugotowaną ciecierzycę i miksować na gładko. Dodać olej i po raz ostatni zmiksować. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia. Zimny krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować babeczki.