gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Muffinki cappuccino z serkiem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babeczki są wilgotne, jędrne a przy tym delikatne. Smak cappuccino, jest wyraźny, ale jednocześnie nie jest za mocny.

Muffinki cappuccino z serkiem mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki cappuccino z serkiem mascarpone

  • Ciasto
  • 60g margaryny lub masła
  • 110g cukru
  • 1 jajko
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki z małą górką cappuccino w proszku( użyłam - klasycznego Mokate Cappuccino)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 120ml maślanki lub kefiru

  • Dodatki
  • serek mascarpone
  • gorzka czekolada
  • wisienki

Sposób przygotowania:

Muffinki cappuccino z serkiem mascarpone

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cappuccino. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć na proszek i dodać do mąki. W osobnym naczyniu zmiksować margarynę z cukrem, dodać jajko, wanilię i dalej miksować, aż masa będzie jasna. W trzech partiach dodawać przygotowaną mąkę na przemian z maślanką. Miksować do uzyskania gładkiej masy, niezbyt długo. Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec 23-25 minut do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy serek mascarpone i kładziemy na ostudzone babeczki posypujemy startą czekoladą i wisienką

Redakcja poleca: