mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki Choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie tylko ładnie wyglądają ale i dobrze smakują ;)

Muffinki Choinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki Choinki

 

  • Muffiny:
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 150 ml pełnotłustego mleka 3,2%
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g stopionej mlecznej czekolady

 

  • Krem:
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy (ilość wg uznania)

 

  • Dodatkowo:
  • cukrowe gwiazdki

Sposób przygotowania:

Muffinki Choinki
Muffiny: W jednej misce mieszam suche składniki (mąkę, sodę, proszek, przyprawę do piernika i cukier), a w drugiej misce mieszam mokre składniki (mleko, jajko, olej, stopioną czekoladę i miód). Następnie łączę razem suche składniki z mokrymi i ubijam mikserem. Ciastem napełniam 12 papierowych foremek do muffinek (papilotek), napełniam je do 2/3 wysokości. Piekę muffiny około 15-20 minut w temperaturze ok.180-190*C.Krem: Masło ucieram do białości. Stopniowo dodaję cukier puder cały czas ucierając. Następnie także stopniowo dodaję serek kremowy i dalej ucieram. Na końcu dodaję zielony barwnik i mieszam dokładnie. Wstawiam krem do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzony krem nabieram łyżeczką, nakładam na babeczkę, wstawiam do lodówki, następnie kładę kolejną łyżeczkę kremu, znów wstawiam do lodówki i powtarzam czynność. Dekoruję cukrowymi gwiazdkami. Przechowuję babeczki z kremem w lodówce.
Muffinki Choinki
Masło ucieram do białości, dodaję stopniowo cukier puder
Muffinki Choinki
Ciasto wylewam do papilotek na muffiny i piekę 15-20 min., po upieczeniu wyjmuję babeczki