rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do ciasta cytrynowego nie mam daru, pomimo że w smaku pyszne, to ciągle opada. Podobnie z muffinkami, ale te akurat mi nie przeszkadzają, bo zawsze uzupełnię kremem lub lodami- jak w tym przypadku.

Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi

Składniki:

Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi

 

  • Na ok 12 sztuk:

 

  • Ciasto:
  • 2 małe jajka
  • 150g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Lody truskawkowe:
  • 330ml śmietanki 30%
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 serek śmietankowy (typu Almette)
  • 250 g zmiksowanych truskawek

 

Sposób przygotowania:

Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi

Ciasto:

Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki do ciasta na muffinki

Jajko ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta. Wsypujemy także skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Gotowym napełniamy papilotki i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest upieczone, jeśli jest suchy- wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Lody:

Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, madcarpone, serkiem smietankowym oraz zmiksowanymi truskawkami

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, pamiętając by co godzinę dobrze je przemieszać. Przygotowane lody nakładamy na nasze cytrynowe muffinki i dekorujemy połówkami truskawek.