MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Muffinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie miałam ochoty nic piec, ale trafiła się mała pomocnica ;) a w zasadzie to ja byłam jej pomocnicą - tylko podawałam składniki i przelałam masę do foremek ;)

Muffinki czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki czekoladowe

 

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 gram czekolady mlecznej (1 tabliczka)

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe
Jajka ubijamy, dolewamy mleko i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej. Mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości 7/8). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Muffinki czekoladowe
Składniki suche mieszamy ze sobą w dużej misce
Muffinki czekoladowe
Jajka ubijamy i dodajemy pozostałe składniki mokre
Muffinki czekoladowe
Czekoladę mleczną kroimy w drobną kostkę
Muffinki czekoladowe
Ciasto nalewamy do wysokości 7/8 foremek