13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Muffinki Czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Muffinki Czekoladowe z orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi ;)

Muffinki Czekoladowe

Składniki:

Muffinki Czekoladowe

 

  • Składniki:
  • 12 papierowych foremek
  • CIASTO
  • 250g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • ¼ tabliczki czekolady gorzkiej
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta chili w proszku
  • 1 jajko
  • 80g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • KREM
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ tabliczki czekolady gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Muffinki Czekoladowe
CIASTO: Rozpuścić masło, następnie ostudzić. W wysokim naczyniu wymieszać jaja z mlekiem i masłem. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wsypać kakao, sodę, cukier, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, startą gorzką czekoladę i szczyptę chilli w proszku. Ciasto wymieszać na gładką konsystencję . Gotową masę rozłożyć równo do 12 papierowych foremek (około 1,5 łyżeczki do każdej). Wstawić od razu do nagrzanego piekarnika o temp. 180°C i piec około 15min. Kiedy muffinki będą stygnąć, możemy wziąć się za krem czekoladowy. KREM: czekoladę, cukier waniliowy, śmietanę, kakao oraz łyżeczkę masła włożyć do małego rondelka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Kiedy krem trochę ostygnie należy polać nim babeczki. Posypać wiórkami kokosowymi.