wegelove

wegelove

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Muffinki czekoladowo-kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffinki to najbardziej spopularyzowane babeczki, które cieszą wyglądem, jak i - przede wszystkim - smakiem!

Muffinki czekoladowo-kokosowe

Składniki:

Muffinki czekoladowo-kokosowe

 

  • Muffinki (przepis na 12 sztuk):

 

  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 150g masła
  • 179g cukru
  • 170ml mleka
  • 2 jajka
  • 125g wiórków kokosowych
  • 125g posiekanej czekolady

 

  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • posypka kolorowa

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowo-kokosowe
1) Do dużej miski dodać: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, kakao oraz wiórki kokosowe i zmieloną czekoladę.
2) Oddzielnie masło roztopić i rozpuścić w nim cukier. Następnie ostudzić.
3) W mniejszej misce zmieszać jajka wraz z mlekiem.
4) Do suchych składników dodać mleko z jajami i masło z cukrem. Zmieszać (ciasto ma być grudkowate)
5) Ciasto należy nakładać do formy muffinkowej (ja zakupiłam w Ikei za 29,99pln) wysmarowanej masłem lub olejem do 3/4 objętości, ażeby nie wyrosły ogromne.
6) Włożyć do rozgrzanego piekarnika i nastawić na 20 minut. Upieczone zostawić w formie przez 5min, a następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
7) W między czasie do malutkiego garnuszka wsypać cukier i masło, wymieszać by uzyskać gęsty lukier (w razie potrzeby dodać więcej cukru).
8) Gotowe muffinki polane lukrem i posypane kolorową posypką są gotowe do skonsumowania!

SMACZNEGO!