SUPERPRZEPIS

Muffinki Eli podwójnie nadziane

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Muffinki Eli podwójnie nadziane

Pyszne muffinki dwu kolorowe z podwójnym nadzieniem budyniowym.

Składniki:

Muffinki Eli podwójnie nadziane

 

  • ciasto białe:
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszenne + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 x 300 ml mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki Eli podwójnie nadziane
budyń czekoladowy:
Z 300 ml mleka odlać 1/2 szklanki.Resztę mleka zagotować.Do odlanego mleka wsypać budyń,wymieszać,wlać do gotującego mleka i mieszając zagotować.

budyń waniliowy:
Z 300 ml mleka odlać 1/2 szklanki.Resztę mleka zagotować.Do odlanego mleka wsypać budyń,wymieszać,wlać do gotującego mleka i mieszając zagotować.

ciasto białe:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,sól i wymieszać.Margarynę roztopić i przestudzić.Do margaryny dodać mleko,jajko i wymieszać.Do mokrych składników dodać mąkę z dodatkami i wymieszać drewnianą łyżką.

ciasto ciemne:
Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.Do mąki dodać cukier,sól i wymieszać.Margarynę roztopić i przestudzić.Do margaryny dodać mleko,jajko,aromat rumowy i wymieszać.Do mokrych składników dodać mąkę z dodatkami i wymieszać drewnianą łyżką.,

Do papilotek na muffinki dawać po jednej czubatej łyżce ciemnego ciasta,na środek po pół lyżeczki budyniu waniliowego,na wierzch pół łyżeczki budyniu czekoladowego i przykryć czubatą łyżką ciasta jasnego.Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 25 minut.Muffinki można polukrować,oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!