Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Muffinki gyrosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki o smaku gyrosowym z kurczakiem, papryką, kukurydzą i pieczarkami marynowanymi to idealna przekąska do pracy, szkoły czy na imprezę.

Muffinki gyrosowe

Składniki:

Muffinki gyrosowe

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 5-6 pieczarek marynowanych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Muffinki gyrosowe

ETAP 1:

Muffinki gyrosowe
Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi i dodać pokrojone produkty

Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli.

Przyprawić solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką przyprawy do gyrosa. Smażyć aż mięso nie będzie surowe, a następnie wystudzić.

Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy,a pieczarki odsączyć z octu i pokroić na mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Muffinki gyrosowe
Papilotki wypełniamy gotową masą i wkładamy do piekarnika

W misce zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy do gyrosa.

W drugiej misce zmieszać ze sobą składniki mokre: rozbełtane jajka z mlekiem, olejem, ketchupem oraz majonezem.

Składniki suche dodać do składników mokrych i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone produkty i wymieszać.

ETAP 3:

Muffinki gyrosowe
Upieczone muffinki gyrosowe po wyciągnięciu z piekarnika

Masą napełniać papilotki, zajmując 3/4 ich objętości. Piec przez 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno.

Tagi:

przystawki