jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki maślane z dodatkiem jabłek o lekko cynamonowym aromacie

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Składniki:

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 jajo
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 10 dag masła
  • 3 małe jabłka
  • 1 łyżka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Muffinki jabłkowo-cynamonowe
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.Przygotować dwie miski. Do jednej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać. Do drugiej miski włożyć mokre składniki, czyli mleko, jajo, przestudzone masło, cukier waniliowy, cynamon i ubić mikserem. Następnie składniki suche wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, a następnie wmieszać w gotową masę. Do papierowych foremek na babeczki wkładać ciasto do ¾ wysokości foremek i piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.Po upieczeniu i przestygnięciu, babeczki wyjąć z foremek. Można polukrować.