Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Muffinki jaglane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa przekąska z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i kiełbasy drobiowej. Idealna na kolację lub drugie śniadanie.

Muffinki jaglane

Składniki:

Muffinki jaglane

 

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 200 g kiełbasy drobiowej
  • natka pietruszki
  • ok. 200 g marchewki z groszkiem (mrożonej)
  • 5 jajek
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Muffinki jaglane

ETAP 1:

Muffinki jaglane
Kiełbasę podsmażamy razem z cebulą na patelni

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i smażyć razem z cebulą, a następnie dodać marchewkę z groszkiem.

Gdy warzywa będą ciepłe, zestawić z ognia i wystudzić.

ETAP 2:

Muffinki jaglane
Ugotowana kasza jaglana w wodzie z kostką rosołową

Kaszę jaglaną wypłukać kilkakrotnie pod zimną wodą i gotować w wodzie razem z kostką rosołową do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Co jakiś czas mieszać, aby kasza się nie przypaliła. Wystudzić.

ETAP 3:

Muffinki jaglane
Jajka wymieszane z kaszą jaglaną, kiełbasą i warzywami

Rozbełtać jajka, a następnie dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz wystudzoną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać.

Na końcu dodać kiełbasę z warzywami i wymieszać.

ETAP 4:

Muffinki jaglane
Papilotki do muffinek napełnione gotową masą

Ser pokroić w kostkę. Gotową masą napełniać papilotki do muffinek, zajmując ok. 3/4 ich objętości. Wierzch posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25- 30 min. Podawać na ciepło.

Tagi:

przystawki