jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Muffinki jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie w przygotowania, rewelacyjne w smaku , czyli jednym słowem – „NIEZAWODNE”. Takie są właśnie jagodowe muffinki. Owoce te są idealnym dodatkiem do letnich wypieków.

Muffinki jagodowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki jagodowe

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olejek waniliowy na zapach
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka leśnych jagód,
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki jagodowe

ETAP 1

Muffinki jagodowe
Jajka ubijamy z cukrem

W misce umieszczamy jajka z cukrem. Składniki ucieramy na puszystą masę.

ETAP 2

Muffinki jagodowe
Do ubitych jajek dodajemy płynne i sypkie składniki

Gdy cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i puszysta dodajemy do niej olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy na zapach. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Muffinki jagodowe
Ciasto łączymy delikatnie z jagodami

Do gotowego wsypujemy jagody. Łączymy je delikatnie (by nie puściły soku) z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 4

Muffinki jagodowe
papilotki umieszczamy w formie do pieczenia

Przygotowujemy formę

ETAP 5

Muffinki jagodowe
Ciastem wypełniamy papilotki

Jagodowo- waniliowe ciasto wykładamy do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut do zrumienienia w 180°C.
Deser studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.