edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muffinki makowe z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Piegowate babeczki z dodatkiem dorodnych jeżyn z całą pewnością posmakują zarówno mniejszym, jak i tym większym łasuchom :)

Muffinki makowe z jeżynami

Składniki:

Muffinki makowe z jeżynami

 

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki suchego maku
  • SKŁADNIKI MOKRE (temperatura pokojowa):
  • 2 jajka (M)
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej
  • DODATKOWO:
  • 25 dag świeżych jeżyn

Sposób przygotowania:

Muffinki makowe z jeżynami

ETAP 1:

Muffinki makowe z jeżynami
W jednej misce umieścić składniki suche i je wymieszać.

Jeżyny opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mak, wymieszać.

ETAP 2:

Muffinki makowe z jeżynami
W drugiej misce umieścić składniki mokre i je roztrzepać.

W drugiej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem kokosowym.

ETAP 3:

Muffinki makowe z jeżynami
Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać łyżką.

Składniki płynne dodać do suchych i z grubsza wszystko wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być gładkie.

ETAP 4:

Muffinki makowe z jeżynami
W ciasto powciskać umyte i osuszone jeżyny.

Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, wcisnąć w nie osuszone jeżyny .

ETAP 5:

Muffinki makowe z jeżynami
Owoce przykryć pozostałym ciastem.

Owoce przykryć pozostałym ciastem.

ETAP 6:

Muffinki makowe z jeżynami
Upieczone muffiny.

Piec 20-25 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Po kilku minutach wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.