SUPERPRZEPIS

Muffinki mięsne z jajkiem

  • madzik323
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Muffinki mięsne z jajkiem

Mięso mielone w formie babeczek z nadzieniem przepiórczego jajka i wierzchem z parmezanu. Wyśmienite na wielkanocny stół.

Składniki:

Muffinki mięsne z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Muffinki mięsne z jajkiem

ETAP 1:

Muffinki mięsne z jajkiem
Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą i obieramy

Przepiórcze jajka gotujemy na twardo. Mniej więcej przez 3 do 4 minut. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupin.

ETAP 2:

Muffinki mięsne z jajkiem
Pokrojoną cebulkę smażymy na rozpuszczonym maśle

Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na złoty kolor.

ETAP 3:

Muffinki mięsne z jajkiem
Mięso z dodatkami wyrabiamy na jednolitą masę

Do miski wkładamy oba rodzaje mięsa, podsmażoną cebulkę , jajko oraz sól. Wyrabiamy na jednolitą masę.

ETAP 4:

Muffinki mięsne z jajkiem
Na środku układamy jedno przepiórcze jajko

Formę do muffinek smarujemy pozostałym masłem ale tylko 8 szt. Nakładamy połowę masy mięsnej i na środku każdego układamy przepiórcze jajko.

ETAP 5:

Muffinki mięsne z jajkiem
Nakładamy resztę masy mięsnej

Nakładamy resztę masy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

ETAP 6:

Muffinki mięsne z jajkiem
Starty ser mieszamy ze śmietaną

Parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze śmietaną. Smarujemy muffinki i ponownie w tej samej temperaturze pieczemy jeszcze przez 15 minut.