cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Muffinki migdałowe z bananem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczne, migdałowo-bananowe babeczki na każda okazję.

Muffinki migdałowe z bananem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki migdałowe z bananem

 

  • /10-12 szt/
  • 230 g mąki pszennej / użyłam orkiszowej/
  • 80 g cukru trzcinowego/jasny/
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki likieru amaretto
  • oraz:
  • 10 plasterków banana
  • na posypkę:
  • 2 łyżki drobno zmielonych migdałów
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego/ jasny/

Sposób przygotowania:

Muffinki migdałowe z bananem
-Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, dodać jogurt, olej i wymieszać. -Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem , migdałami i cukrem. -Suche składniki dodać do mokrych i krótko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. -Papierowe papilotki umieścić w formie na muffinki i wypełnić je ciastem /3-4 wysokości/. -Na środku każdej babeczki umieścić plasterek banana i posypaćposypką przygotowaną z cukru i migdałów. -Piec ok.20 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C -Po upieczeniu umieścić na kratce kuchennej i przestudzić.
Muffinki migdałowe z bananem
Połączone składniki przełozyć do papierowych foremek.
Muffinki migdałowe z bananem
Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.
Muffinki migdałowe z bananem
Po wyjęciu z piekarnika babeczki przestudzić.