AlinkaMalinka

AlinkaMalinka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Muffinki mocno czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki nieziemsko czekoladowe, rarytas dla czekoladoholików. U nas znikły błyskawicznie!

Muffinki mocno czekoladowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki mocno czekoladowe

 

  • 300 gr mąki
  • 150 gr cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez "górki")
  • tabliczka 100 gr mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • pokruszenia ok. 50 gr (ja użyłam jajek wielkanocnych po dzieciakach, którzy ich już nie chcą tknąć :)
  • pół szklanki mleka
  • 150 gr masła
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Muffinki mocno czekoladowe
W muffinkach jest główna zasada - suche składniki mieszamy oddzielnie, mokre oddzielnie. Potem suche dodajemy do mokrych, mieszamy i rozkładamy do foremek :) Inspiracją był przepis podglądnięty na moim ulubionym blogu jeżeli chodzi o muffiny - slodkoiwytrawnie.blox.pl. Nieco zmieniony. Miękkie masło łączymy z roztrzepanymi jajkami i mlekiem. W oddzielnej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach, "czekoladki do pokruszenia" łamiemy na kawałki. Mieszamy wszystko razem i rozkładamy do foremek. U mnie jest forma na 12 muffinek, ale nie nakładam bezpośrednio do formy, tylko najpierw do papierków. Pieczemy 20 minut w piekarniku na 200 stopni. Smacznego!
Muffinki mocno czekoladowe
Jeżeli czekoladki pokruszymy na większe kawałki to trafi nam się gniazdko z rozpuszczonej czekolady
Muffinki mocno czekoladowe
Wyjątkowi smakosze mogą również polać wierch sosem czekoladowym