BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Muffinki odwrócone z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne muffinki w innej , bardzo ciekawej wersji .

Muffinki odwrócone z mandarynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki odwrócone z mandarynkami

 

  • Skł. suche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru
  • skórka pomarańczowa
  • Skł. mokre:
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • Dodatki:
  • 6 łyżeczek cukru brązowego
  • 2-3 mandarynki

Sposób przygotowania:

Muffinki odwrócone z mandarynkami
Składniki suche mieszamy razem w miseczce . W oddzielnej mieszamy ze sobą skladniki mokre . Mokre wlewamy do suchych , razem mieszamy 1 mninutę . Myjemy mandarynki , wycieramy do sucha , obieramy ze skórki , kroimy na plasterki w poprzek . W otwory foremki do muffinek wsypujemy po pół łyżeczki cukru , ukladamy plastry mandarynek , zalewamy ciastem . Pieczemy 20 minut w 175 C . Po upieczeniu formę odwracamy , tak aby mandarynki były na górze muffinek .
Muffinki odwrócone z mandarynkami
W oddzielnych miskach mieszamy skł. suche i mokre .
Muffinki odwrócone z mandarynkami
Mandarynki obieramy i kroimy w plasterki .
Muffinki odwrócone z mandarynkami
Układamy w foremce wysypanej brązowym cukrem .
Muffinki odwrócone z mandarynkami
Każdą foremkę zalewamy ciastem , pieczemy .