mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki pełnoziarniste z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zdrowe, pyszne muffinki z dodatkiem słodkich jabłek i rodzynek. Są bardzo szybkie do wykonania. Gorąco polecam :)

Muffinki pełnoziarniste z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki pełnoziarniste z jabłkami

 

  • [proporcje na 18 sztuk]

 

  • Składniki suche:
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru

 

  • Składniki mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże jajka

 

  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki pokrojonych w niedużą kostkę jabłek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Muffinki pełnoziarniste z jabłkami
W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre składniki. Następnie łączę zawartość obydwu naczyń, mieszam tylko do połączenia. Wrzucam pokrojone w niedużą kostkę jabłka i rodzynki, mieszam. Do formy na muffiny wkładam papierowe papilotki i za pomocą łyżki nakładam masę. Wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę 10 minut, potem obniżam temperaturę do 180*C i piekę jeszcze 20 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Po upieczeniu wyjmuję babeczki z pieca, a po 5 minutach z formy. Ostudzone muffiny oprószam cukrem pudrem. 
Muffinki pełnoziarniste z jabłkami
Etap 1 W jednej misce mieszam suche składniki
Muffinki pełnoziarniste z jabłkami
Etap 2 A w drugim naczyniu mieszam mokre składniki
Muffinki pełnoziarniste z jabłkami
Etap 3 Do masy dodaję pokrojone jabłka i rodzynki
Muffinki pełnoziarniste z jabłkami
Etap 4 Masę nakładam do formy na muffinki