Kasia Pi

Kasia Pi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Eh... Co to za muffinki! Co prawda sezon dyniowy mamy już za sobą, ale może gdzieś znajdziemy opakowanie MROŻONEJ DYNI HORTEX. Wilgotne w środku, skrywające kawałeczki białej czekolady, kandyzowaną skórkę pomarańczową i korzenne aromaty.

MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY Więcej zdjęć (4)

Składniki:

MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY

 

  • Składniki na 8 dyniowych muffinek:
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 100g puree dyniowego przygotowanego z dyni mrożonej HORTEX
  • 70g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko w temp. pokojowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • 70g roztopionej margaryny do wypieków
  • 100g białej czekolady
  • 30g śmietanki kremówki UHT 36%
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka piernikowej przyprawy lub kompozycji ulubionych przypraw: anyżu, kolendry, cynamonu, goździków, czarnego pieprzu
  • Składniki na bezę włoską:
  • 2 białka w temp. pokojowej
  • 150g drobnego cukru do wypieków (130g+20g)
  • 30ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY
Sposób przygotowania: 1. DYNIOWE MUFFINKI: nagrzewamy piekarniki do 180 st. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą, wymieszać i przesiać przez sito. W osobnej misce połączyć ze sobą mokre składniki. Delikatnie mieszając wlewamy płynne składniki do mąki. Nie mieszamy zbyt dokładnie, ciasto ma pozostać lekko grudkowate. Teraz czas na kandyzowana skórkę i posiekaną białą czekoladę, mieszamy. Masę przekładamy do (u mnie) silikonowych papilotek i (2/3 wysokości) pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 min. Lub do suchego patyczka. 2. BEZA WŁOSKA: w garnuszku umieszczamy 130g cukru, sok z cytryny i wodę, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu(nie mieszamy podczas gotowania!). Jednocześnie ubijamy białka z 20g cukru na sztywno. Syrop cukrowy gdy osiągnie temp 118 st, stróżką wlewamy do ubijanych wciąż białek, zwiększając tym samym moc miksera. Ubijamy, aż masa zrobi sztywna i błyszcząca i osiągnie temperaturę pokojową. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy „białe czapeczki” i możemy je opalić palnikiem dla lepszego efektu.
MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY
purre z dyni nadało pieknego koloru
MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY
i maszeruja do piekarnika...
MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY
upieczone i pachnące...