Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Muffinki pszenno-gryczane z budyniem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

mięciutkie babeczki z niespodzianką :)

Muffinki pszenno-gryczane z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki pszenno-gryczane z budyniem

 

  • 140 g mąki pszennej luksusowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 3 szczypty soli
  • 160 g cukru brązowego demerara
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 170 ml mleka sojowego waniliowego
  • 100 g oleju albo rozpuszczonego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 białka
  • NADZIENIE - 350 ml mleka sojowego waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego (takiego na 1/2 l mleka)
  • LUKIER - 1/2 białka
  • kilka łyżeczek cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Muffinki pszenno-gryczane z budyniem
naszykowałam formę na muffinki, 12 gniazd wyłożyłam papilotkami NADZIENIE - w połowie mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę zagotowałam z cukrem, wlałam zimną mieszankę i gotowałam mieszając przez jakieś 4 minuty. Przełożyłam masę do miseczki i od razu szczelnie przykryłam folią spożywczą - tak odstawiłam do wystudzenia. MUFFINKI - składniki sypkie czyli obie mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszałam w misce. Jajka rozbiłam oddzielając żółtko od białka. Połowę białka odłożyłam na później a pół razem z żółtkiem wlałam do mleka sojowego i zmieszałam z płynnym tłuszczem. Składniki mokre wlałam do suchych i widelcem wymieszałam szybko tylko tyle żeby się połączyły. Do papilotek nałożyłam po niecałej łyżce masy. Na nią po czubatej łyżeczce sztywnego budyniu lekko go wgniatając i przykryłam znów łyżką masy. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, zmniejszyłam ją do 170 st.C i piekłam babeczki 25 minut. Ostudzone posmarowałam lukrem - ubiłam na sztywno pół białka i cały czas miksując dodawałam stopniowo cukier puder aż masa była lśniąca i kremowa. Na koniec dolałam kilka kropli soku z cytryny. Ozdobiłam cukrowymi kwiatkami i słonecznikiem w cukrowej polewie.
Muffinki pszenno-gryczane z budyniem
budyń przełożyłam masę do miseczki i od razu szczelnie przykryłam folią spożywczą - tak odstawiłam do wystudzenia
Muffinki pszenno-gryczane z budyniem
składniki sypkie czyli obie mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszałam w misce
Muffinki pszenno-gryczane z budyniem
do papilotek nałożyłam po niecałej łyżce masy. Na nią po czubatej łyżeczce sztywnego budyniu lekko go wgniatając i przykryłam znów łyżką masy
Muffinki pszenno-gryczane z budyniem
Ostudzone posmarowałam lukrem - ubiłam na sztywno pół białka i cały czas miksując dodawałam stopniowo cukier puder aż masa była lśniąca i kremowa