słodkie improwizacje

słodkie improwizacje

Kucharz
[Przepisów: 4]

Muffinki serowe latte machiato

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne, puszyste mini serniczki w formie muffinek o smaku kawowym z bitą śmietaną i czekoladową posypką.

Muffinki serowe latte machiato

Składniki:

Muffinki serowe latte machiato

 

  • 80 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 2 jaja
  • 1/2 śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cappucino o smaku śmietankowym
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru kawowego

Dodatkowo

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada do oprószenia

Sposób przygotowania:

Muffinki serowe latte machiato
Wykonanie: Ciastka skruszyć na proszek. Formę do muffinków na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Na dno wsypać pokruszone ciastka. Śmietanę kremówkę podgrzać, dodać kawę i cappucino i gotować, mieszając do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić zmielony twaróg, jaja, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukry, mąkę pszenną i likier kawowy.

Miksować do momentu połączenia się składników. Nie napowietrzać zbyt długo.

Masę serową przelać do papilotek na pokruszone ciasteczka. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 35-40 minut bez termoobiegu. Wystudzić w piekarniku. Schłodzić najlepiej całą noc.

Kolejnego dnia ubić śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na serniczki. Posypać czekoladą lub kakao. 

Tagi:

ciastka