iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Muffinki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takie małe i słodkie muffinki to ulubiona słodkość moich dziewczyn i chyba nie tylko moich, zresztą dorośli też je lubią.

Muffinki z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z budyniem

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru +2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka + 1 szklanka
  • 1 budyń czekoladowy

Sposób przygotowania:

Muffinki z budyniem
Z 400 ml mleka odlać szklankę i rozmieszać w nim budyń i 2 łyżki cukru, resztę mleka zagotować i do gotującego się wlać budyń, zagotować i po zgęstnieniu wystudzić. Jajka wymieszać z 1 szklanką mleka i olejem w drugiej misce wymieszać przesiana mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Do przygotowanych foremek włożyć po 1 łyżce ciasta na nim ułożyć po łyżeczce przestudzonego budyniu na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości piec w 190 st około 25-30 minut. Po wystudzeniu delikatnie polać polewą czekoladową.
Muffinki z budyniem
Do foremek włożyć ciasto a na nim budyń
Muffinki z budyniem
Budyń przykryć ciastem i piec w gorącym piekarniku