mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki z budyniem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do ciasta nie dodawałam kakao, ale za to środek nadziałam ugotowanym budyniem czekoladowym. Babeczki cieszyły się dużym powodzeniem.

Muffinki z budyniem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z budyniem czekoladowym

 

  • Składniki na 12 muffinek:
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • Wypełnienie:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Muffinki z budyniem czekoladowym
Wypełnienie: W 1/2 szklanki zimnego mleka rozpuszczamy budyń z cukrem. Resztę mleka doprowadzamy do zagotowania w rondelku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy na niewielkim ogniu do otrzymania gęstego budyniu, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ciasto: W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cukier, cukier waniliowy), a w drugiej mokre składniki (olej, jajko i mleko). Zawartość obydwu misek łączymy razem, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. W formie na muffinki rozkładamy papierowe papilotki, nakładamy do nich połowę masy, następnie wykładamy 2 łyżeczki zimnego budyniu i przykrywamy pozostałą masą. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180*C pieca i pieczemy ok. 20 - 25 minut. Po ostudzeniu ozdabiamy babeczki polewą czekoladową.
Muffinki z budyniem czekoladowym
Etap 1 W jednej misce mieszamy sypkie składniki
Muffinki z budyniem czekoladowym
Etap 2 W drugiej misce mieszamy mokre składniki
Muffinki z budyniem czekoladowym
Etap 3 Masą wypełniamy papilotki ustawione w formie na muffiny
Muffinki z budyniem czekoladowym
Etap 4 Do każdego otworu kładziemy na masę zimny budyń