migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Muffinki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Małe słodkie babeczki z cukinią. Warzywko wogóle nie jest wyczuwalne w wypieku, zresztą to uniwersalne warzywo i pasuje do wszystkiego.

Muffinki z cukinią

Składniki:

Muffinki z cukinią

 

  • 400 g startej na tarce cukinii żółtej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 aromat cytrynowy
  • 2 łyżki tartych migdałów
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Muffinki z cukinią
Cukinię dokładnie umyć i usunąć miąższ a następnie razem ze skórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Potrzebujemy 400 g (ok 2,5 szklanki) już startej cukinii. Przygotować składniki ciasta. W jednej misce połączyć składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Gotowe c iasto przełożyć do foremek na muffinki, ciasta powinno być na wysokość 3/4 foremki. Na wierzchu posypać tartymi migdałami. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 30 -40 minut.