cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Muffinki z dodatkiem słonej czekolady

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodkie muffinki z dodatkiem czekolady o dość ciekawym, nietypowym smaku: słodkiej soli morskiej

Muffinki  z  dodatkiem słonej czekolady Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z dodatkiem słonej czekolady

 

  • /10-12 szt/
  • 100 g czekolady gorzkiej z solą morską/można użyć innej o dowolnym smaku/
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • gruba sól morska do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffinki z dodatkiem słonej czekolady
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C. Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku i jogurt. Do masy jajecznej wsypywać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą Wymieszać do połączenia sie składników. Gotowym ciastem napełnić foremki muffinkowe/ użyłam silikonowych/ do ok. połowy wysokości. W środek każdej babeczki włożyć kostkę/ lub więcej/ czekolady. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić.
Muffinki  z  dodatkiem słonej czekolady
Ubitą masę jajeczno-jogurtową połączyć z mąką.
Muffinki  z  dodatkiem słonej czekolady
Gotowym ciastem napełnić foremki muffinkowe.
Muffinki  z  dodatkiem słonej czekolady
Upieczone babeczki należy wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.