Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki są przepyszne i długo pozostają świeże. Kuszą swą delikatnością i cudownym aromatem. Polecam!

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym

9 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 75 ml mleka
  • 50 ml oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • 2 jabłka (dość duże)
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym

Jabłka:

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym
Najlepszy jest rodzaj jabłek, taki mnie soczysty.

Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę.

Ciasto:

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym

Następnie w pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli: mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia, w drugiej mokre - jajko, roztopiony olej kokosowy oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi.

(Wystarczy wymieszać łyżką tylko do połączenia się całości.)


Na końcu do masy wmieszać uprzednio pokrojone jabłka.

Przygotowanie do pieczenia:

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym
Zamiast płatków migdałowych można użyć cukru lub cynamonu.

Formę do muffinek należy wyłożyć papierowymi papilotkami, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).

Każde ciastko posypać płatkami migdałowymi.

Pieczenie:

Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.

Następnie ciastka należy wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.


Tagi:

muffiny owoce